Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1314]

Gulasz z kurczaka po meksykańsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszny i delikatny gulasz z kurczaka. Można też użyć mięsa z indyka. Naprawdę polecam skorzystanie z przepisu.

Gulasz z kurczaka po meksykańsku Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Gulasz z kurczaka po meksykańsku

 

  • 500g mięsa gulaszowego z kurczaka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka (lub zielona w przypadku żółtej fasolki)
  • 1/3 papryczki chili
  • 200g fasolki szparagowej
  • 150g koncentratu pomidorowego
  • 1 kostka rosołowa
  • olej
  • słodka mielona papryka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Gulasz z kurczaka po meksykańsku

Warzywa:

Gulasz z kurczaka po meksykańsku
Liczy się kontrast kolorystyczny między warzywami.

Cebulę pokroić w piórka a paprykę w paseczki. Chilli drobno posiekać.

Bulion:

Gulasz z kurczaka po meksykańsku
Można też przygotować domowy bulion. Sprawa indywidualna.

Kostkę rosołową rozpuścić w gorącej wodzie.

Mięso:

Gulasz z kurczaka po meksykańsku
Mięsko powinno być rumiane.

Mięso oprószone solą i słodką papryką podsmażyć na niewielkiej ilości oleju i przełożyć do garnka.

Gulasz:

Gulasz z kurczaka po meksykańsku
Już same etapy przygotowania potęgują apetyt.

Do mięsa dodać warzywa, przeciśnięty przez praskę czosnek i całość zalać gorącym bulionem. Wymieszać koncentrat pomidorowy, doprawić i dusić pod przykryciem przez około 20-30 minut.