SUPERPRZEPIS

Gulasz z kurkami i kremowym sosem

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Gulasz z kurkami i kremowym sosem

Soczysty gulasz wieprzowy z kurkami.

Składniki:

Gulasz z kurkami i kremowym sosem

 

  • łopatka wieprzowa - 400 g
  • ocet jabłkowy - 1 łyżka
  • olej - 30 ml
  • sos sojowy - 4 łyżki
  • czosnek granulowany - 1 łyżeczka
  • papryka słodka - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1 szczypta
  • czosnek - 2 ząbki
  • cebula - 1 szt
  • kurki marynowane - 100 g
  • masło - 1 łyżka
  • mleko - 50 ml
  • mąka pszenna - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Gulasz z kurkami i kremowym sosem
Mięso myjemy i osuszamy , oczyszczamy jeśli trzeba ze skórek. W miseczce mieszamy ocet jabłkowy z olejem , sosem sojowym , czosnkiem granulowanym , papryką i pieprzem - robimy marynatę. Powstałą marynatą smarujemy mięso mięso i wkładamy do lodówki ( im dłużej będzie w lodówce , tym mięso będzie miało intensywniejszy smak! )Kurki odsączamy z zalewy. Cebulę drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Mięso oczyszczamy z marynaty i wlewamy ją do dużej patelni lub płytkiego garnka. Rozgrzewamy i obsmażamy na niej mięso z każdej strony. Dodajemy 2/3 posiekanej cebuli , czosnek i smażymy do momentu aż cebula się zezłoci. uważajmy by czosnek się nie przypalił , bo nabierze gorzkiego smaku! Całość podlewamy wodą i dusimy około 40-50 minut.Pilnujemy , by mięso miało wodę ( w razie potrzeby podlewamy ). Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy kurki i pozostałą cebulę. Doprawiamy do smaku i chwilę razem podsmażamy. 10 minut przed końcem duszenia mięsa dodajemy do niego kurki. Mąkę rozrabiamy z mlekiem. Dodajemy do mięsnego sosu i dokładnie razem rozprowadzamy. Gotujemy ok. 4-5 minut. Gotowe!podajemy z ziemniaczkami lub tak jak ja , z pajdą chrupiącego , zrumienionego na maśle chleba /