Sposób przygotowania:
Gulasz z kurkami i kremowym sosem
Mięso myjemy i osuszamy , oczyszczamy jeśli trzeba ze skórek. W miseczce mieszamy ocet jabłkowy z olejem , sosem sojowym , czosnkiem granulowanym , papryką i pieprzem - robimy marynatę. Powstałą marynatą smarujemy mięso mięso i wkładamy do lodówki ( im dłużej będzie w lodówce , tym mięso będzie miało intensywniejszy smak! )Kurki odsączamy z zalewy. Cebulę drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Mięso oczyszczamy z marynaty i wlewamy ją do dużej patelni lub płytkiego garnka. Rozgrzewamy i obsmażamy na niej mięso z każdej strony. Dodajemy 2/3 posiekanej cebuli , czosnek i smażymy do momentu aż cebula się zezłoci. uważajmy by czosnek się nie przypalił , bo nabierze gorzkiego smaku! Całość podlewamy wodą i dusimy około 40-50 minut.Pilnujemy , by mięso miało wodę ( w razie potrzeby podlewamy ). Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy kurki i pozostałą cebulę. Doprawiamy do smaku i chwilę razem podsmażamy. 10 minut przed końcem duszenia mięsa dodajemy do niego kurki. Mąkę rozrabiamy z mlekiem. Dodajemy do mięsnego sosu i dokładnie razem rozprowadzamy. Gotujemy ok. 4-5 minut. Gotowe!podajemy z ziemniaczkami lub tak jak ja , z pajdą chrupiącego , zrumienionego na maśle chleba /
2milutka
marietta