mariel78

mariel78

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Gulasz z łopatki ze słowackim knedlem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Knedle to tradycyjny dodatek do mięs na Słowacji

Gulasz z łopatki ze słowackim knedlem

Składniki:

Gulasz z łopatki ze słowackim knedlem

 

 

Sposób przygotowania:

Gulasz z łopatki ze słowackim knedlem
Mięso dokładnie myjemy , ja z łopatki wycinam większość błonek i tłuszczu .Mięso kroję na kawałki .Na patelni rozgrzewam oliwę wrzucam mięsko podsmażam kawałki z obu stron .Cebulę obieram i kroję na kostkę , dodaje do mięsa wrzucam ziele angielskie , pieprz ziarnisty i liść laurowy , dolewam pół szklanki wody i duszę pod przykryciem do momentu aż mięsko będzie miękkie , wtedy rozpuszczam mąkę w 14 szklanki wody i zalewam mięsko , dodaję przyprawy do smaku .Knedel  kroję na kromki - najlepiej w krajalnicy .W większym garnku gotuję wodę wkładam koszyczek do gotowania na parze .Układam knedle w koszyczku i gotuję na parze przez jakieś 5 minut. Knedle podaję polane mięsem z sosem.