Sposób przygotowania:
Gulasz z plackami ziemniaczanymiMięso opłukałam,osuszyłam i pokroiłam w dużą kostkę. Na patelni rozgrzałam olej i na gorącym smażyłam mięso.W międzyczasie obrałam i pokroiłam w kostkę cebulę i posiekałam drobno czosnek.Dołożyłam je pod koniec smażenia i zeszkliłam.Jako ostatnie dołożyłam umyte,pokrojone w grubą kostkę pieczarki. Posypałam przyprawą do gulaszu,dodałam koncentrat pomidorowy i wino wytrawne czerwone.Chwilkę smażyłam.Podlałam wodą i wrzuciłam kostkę bulionową warzywną.Dusiłam pod przykryciem.Co jakiś czas uzupełniałam wodę,która się wygotowała. Gdy mięso było miękkie rozmieszałam mąkę w niewielkiej ilości wody i zagęściłam gulasz.Chwilkę razem dusiłam.Można doprawić do smaku,choć gulasz jest raczej wyrazisty w smaku. Ziemniaki na placki obrałam,opłukałam.Do naczynia,do którego je ścierałam wlałam na spód mleko .Dwa ziemniaki starłam na grubej tarce jarzynowej a dwa na drobnej.Wbiłam jajko,posoliłam i mieszając wsypywałam mąkę. Na rozgrzanej patelni smażyłam nie duże placki ziemniaczane z obu stron,na rumiany kolor. Podawałam gorące, nakładając na nie porcje gulaszu.Do każdej porcji podałam kleksa z kwaśnej śmietany i posypałam szczypiorkiem.Zapewniam,że danie jest smaczne.
Poznaj przepis na doskonały Gulasz z marchewką >>>
zewa
anemon
jaNina
PaniMISIOWA
Bernadetta
Izulenka
Zamiast koncentratu dodalam pomidorki z puszki, papryczki chilli piklowane ze sloika, 2 swieze papryczki chilli i papryke czerwona swieza. Placki usmazylam duze na cala patelnie i do srodka wlozylam gulasz a z pieczarek zrobilam sos, ktorym polalam placki. Pychota!