Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Gulasz z suszonymi grzybami i ogórkiem konserwowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Do zwykłego gulaszu postanowiłam dodać ogórki konserwowe. Eksperyment się udał, gdyż bardzo nie lubię zbyt mdłych smaków. Potrawa stała się bardziej "wyrazista".

Gulasz z suszonymi grzybami i ogórkiem konserwowym

Składniki:

Gulasz z suszonymi grzybami i ogórkiem konserwowym

 

  • 65 dag szynki
  • 35 dag suszonych grzybów (namoczonych w 2 szklankach wody)
  • 2 cebule
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • szklanka bulionu (może być z kostki)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 5 ogórków konserwowych
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Gulasz z suszonymi grzybami i ogórkiem konserwowym
Grzyby opłukujemy pod bieżącą woda. Zalewamy dwoma szklankami wody i czekamy aż napęcznieją. Gotujemy je w tej samej wodzie co się moczyły do czasu aż staną się miękkie.

Pokrojone w kostkę mięso podsmażamy na patelni do czasu aż się ładnie zrumieni. Następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę.

Gdy cebula zmięknie, to przekładamy zawartość patelni do garnka. Dokładamy grzyby z wodą. Dolewamy bulion. Dusimy pod przykryciem ok. 1 h.

Po tym czasie dodajemy pokrojone w półplasterki ogórki. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Solimy i pieprzymy do smaku. Dusimy jeszcze przez ok. 15 min.