justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Gulasz z ostrą papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 4

ostry gulasz z papryką, idealnie smakuje z kaszą gryczaną.

Gulasz z ostrą papryką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Gulasz z ostrą papryką

 

  • szynka wieprzowa 1 kg
  • cebula 2 sztuki
  • papryka fioletowa 1 puszka
  • kukurydza 1/4 puszki
  • papryka marynowana mały słoiczek
  • przyprawy do smaku:
  • sól,
  • pieprz,
  • ostra papryka 1 łyżka,
  • przyprawa do gulaszu 2 łyżki,
  • imbir 1 cm,
  • kminek 1,2 łyżeczki

 

 

Sposób przygotowania:

Gulasz z ostrą papryką
Mięso z szynki należy pokroić na kawałki. Obsypujemy je solą, pieprzem i kminkiem. Smażymy na patelni z odrobiną oleju i przekładamy do garnka. Na patelnię wrzucamy pokrojoną w kawałki i osączoną z zalewy paprykę razem z papryką w proszku. Delikatnie podsmażamy i przekładamy do garnka z mięsem. Cebulę kroimy w piórka i również podsmażamy. Gotową dodajemy do mięsa. Wszystko zalewamy wodą, tak aby się przykryło. Dodajemy starty imbir i przyprawę do gulaszu. Gotujemy do miękkości mięsa. Po tym czasie dodajemy kukurydzę i fasolę. Wszystko razem jeszcze kilka minut dusimy na małym ogniu. Gotowy gulasz doprawiamy ewentualnie do smaku i zaprawiamy mąką.
Gulasz z ostrą papryką
Etap 1 paprykę podsmażamy razem z papryką w proszku
Gulasz z ostrą papryką
Etap 2 gulasz gotujemy do miękkości mięsa