Argentyński gulasz z soczewicy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Gulasz w smaku był inny, dziwny, taki "nie nasz" - mi jednak smakował :) Szczególnie na drugi dzień zagryzany chlebem z masłem.

Argentyński gulasz z soczewicy

Składniki:

Argentyński gulasz z soczewicy

 

  • 250g chudej wieprzowiny
  • 2 średnie cebule
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • puszka pomidorów krojonych bez skórki
  • 1 marchewka
  • 1 średnie jabłko
  • puszka groszku konserwowego
  • 2 ząbki czosnku
  • Ulubione przyprawy do mięsa ( u mnie Kamis do grilla i Delikat Knorr)
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżka ketchupu ( oryginalnie sos BBQ)
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Argentyński gulasz z soczewicy
Zaczynamy od umycia i pokrojenia w kostkę mięsa. Następnie doprawione ulubionymi przyprawami mięso razem z pokrojoną w piórka cebulą i posiekanym czosnkiem smażymy około 10 minut. Do garnka wlewamy wodę i wrzucamy soczewicę oraz usmażone mięso, cebulę i czosnek. Gotujemy około 20 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodajemy pomidory, odsączony groszek, marchewkę posiekaną w plastry oraz jabłko bez skórki i pestek pokrojone w kostkę. Gotujemy następne 20 minut. Gotujący się gulasz doprawiamy papryką, pieprzem, solą oraz ketchupem. Gotujemy jeszcze około 10 minut i podajemy. Zapraszam na http://odkuchnii.blox.pl