Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Gulasz z soczewicy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Gulasz z mieszanką soczewicy czerwonej i zielonej z czerwoną fasolą i warzywami. Wegetariańskie danie nie tylko na wegetarian ;)

Gulasz z soczewicy  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz z soczewicy

 

  • 2 kopiate łyżki zielonej soczewicy
  • 1 szkl czerwonej soczewicy
  • 1 łyżka masła
  • 2 papryki
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Gulasz z soczewicy
Papryki umyć, usunąć nasiona i pokroić w kostkę. Masło roztopić i dusić na nim paprykę ok 5 minut. Następnie wlać ok 1 litr wody.

Zieloną soczewicę opłukać wodą i wrzucić do wody,  gotować 10 minut. Czerwoną soczewicę również opłukać i wrzucić do garnka gotować kolejne 15 minut.

Pod koniec gotowania dodać odsączoną czerwoną fasolę i przecier pomidorowy, wymieszać i doprawić do smaku.
Gulasz z soczewicy
Papryki umyć , usunąć nasiona i pokroić w kostkę. Dusić na maśle 5 minut
Gulasz z soczewicy
Zieloną soczewicy dodać do garnka gotować 10 minut nast dodać czerwoną soczewicę i gotować kolejne 15 minut
Gulasz z soczewicy
Pod koniec gotowania dodać odsączoną czerwoną fasolę
Gulasz z soczewicy
Dodać przecier i doprawić do smaku solą i pieprzem