Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Gulasz z sosem śmietanowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Gulasz z wieprzowej szynki z cebulą, z nutką leśnych grzybów, z dodatkiem dużej ilości śmietany kremówki.

Gulasz z sosem śmietanowym

Składniki:

Gulasz z sosem śmietanowym

 

Sposób przygotowania:

Gulasz z sosem śmietanowym

Etap 1

Gulasz z sosem śmietanowym
Pokrojona w kostkę szynka rumieniona na oleju.

Szynkę pokroić w kostkę, zrumienić partiami na oleju.

Etap 2

Gulasz z sosem śmietanowym
Pokrojona w piórka cebula dodana do zrumienionego mięsa.

Cebulę pokroić w piórka, dodać do mięsa, podsmażyć.

Etap 3

Gulasz z sosem śmietanowym
Zioła i przyprawy dodane do mięsa z cebulą.

Dodać zioła i przyprawy, wymieszać, chwilę razem podsmażać.

Etap 4

Gulasz z sosem śmietanowym
Woda i kostka bulionowa dodane do mięsa.

Do mięsa wlać 2 szklanki wody, dodać kostkę bulionową. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 1 godzinę.

Etap 5

Gulasz z sosem śmietanowym

Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką i szklanką zimnej wody. Zawiesiną zagęścić sos.

Etap 6

Gulasz z sosem śmietanowym

W razie potrzeby doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli. Podawać np. z kaszą.


Tagi:

mięso dania