zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Gulasz a la cygański z plackami ziemniaczanymi

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Placki ziemniaczane chyba każdy lubi a ja lubię i to z gulaszem. Dziś kolejna wariacja gulaszu i smaczna.

Gulasz a la cygański z plackami ziemniaczanymi Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Gulasz a la cygański z plackami ziemniaczanymi

 

  • 200 g pomidorków koktajlowych ( podłużnych )
  • 600 g łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 150 g świeżej kapusty
  • 4 łyżki sosu cygańskiego
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 liście laurowe
  • 1 ziela angielskie
  • ok. 500 ml wody
  • 3 łyżki oleju
  • Do smaku :
  • pieprz cayenne
  • sól
  • pieprz kolorowy
  • wędzona papryka
  • 1 łyżka mąki ( do zagęszczenia sosu )

 

 

Sposób przygotowania:

Gulasz a la cygański z plackami ziemniaczanymi
Mięso, cebulę, kapustę i pomidorki pokroić najlepiej w kostkę. W szerokim rondlu rozgrzać olej, wrzucić mięso i smażyć do zbrązowienia. Dodać cebulę, smażyć do zeszklenia a potem wlać wodę i dodać przyprawy i dusić prawie do miękkości. Następnie dodać kapustę i pomidorki i sos i dalej dusić do miękkości warzyw. Gotowy gulasz zagęścić mąką rozrobioną z odrobiną wody, zagotować Usmażyć placki ziemniaczane ( przepisu nie podaję, bo można usmażyć według swojego ) i podawać je z gulaszem.
Gulasz a la cygański z plackami ziemniaczanymi
Etap 1 podsmażyć mięso a potem dodać cebulę
Gulasz a la cygański z plackami ziemniaczanymi
Etap 2 następnie podlać wodą i dodać pozostałe składniki