dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Schab z ratatuj

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kotlety schabowe z dużą ilością różnych warzyw a la ratatuj. Znajdziemy tu bakłażan, cukinię, paprykę i pomidor. Pyszny, jesienny obiad.

Schab z ratatuj

Składniki:

Schab z ratatuj

schab

  • 450 g schabu
  • 3-4 łyżki mąki
  • ok. 2 łyżki oleju
  • sól

ratatuj

Sposób przygotowania:

Schab z ratatuj
Schab pokroić w cienkie plastry, rozbić tłuczkiem. Obtoczyć z obu stron w mące, usmażyć na rozgrzanej patelni, lekko posolić po wierzchu.

Bakłażan pokroić w ok. półcentymetrowe plastry, ułożyć na papierowym ręczniku, lekko posolić po wierzchu, zostawić na ok. 5-7 minut aż na wierzchu utworzą się kropelki soku. Odsączyć papierowym ręcznikiem. Odwrócić na drugą stronę, lekko posolić, zostawić na ok. 5-7 minut i osączyć papierowym ręcznikiem. Bakłażan pokroić w dużą kostkę.

Cukinię, pomidor i paprykę pokroić w dużą kostkę, razem z bakłażanem przełożyć na patelnię. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy, wymieszać. Dusić pod przykryciem ok. 10-15 minut

Na gorące, usmażone kotlety wykładać dużą ilość usmażonych warzyw. Wierzch posypać posiekanym szczypiorkiem.