Sposób przygotowania:
Zapiekanka z cukinią i szpinakiem oraz kurczakiem
Cukinię obieram a następnie kroję za pomocą obieraka do warzyw w paski. W garnku o grubym dnie dolewam oleju rozgrzewam, dodaję cukinie, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz świeże, umyte liście szpinaku. Doprawiam. Mieszam.
Duszę ok 2 minut co jakiś czas mieszając. Przekładam do naczynia do zapiekania.
Kurczaka kroję w kostkę, przekładam do tego samego garnka i smażę na rumiano.
Dodaję przyprawy min. gyros, bazylię i majeranek. Zmniejszam ogień, dodaję przecier pomidorowy oraz makaron rurki. Zmniejszam ogień. Duszę ok 10 min.
Doprawiam do smaku solą i pieprzem oraz dodaję świeżo krojoną natkę pietruszki. Całość przekładam do naczynia. Posypuję serem żółtym tartym.
Zapiekam ok 20 min aż ser się roztopi w 180 stopniach.
Duszę ok 2 minut co jakiś czas mieszając. Przekładam do naczynia do zapiekania.
Kurczaka kroję w kostkę, przekładam do tego samego garnka i smażę na rumiano.
Dodaję przyprawy min. gyros, bazylię i majeranek. Zmniejszam ogień, dodaję przecier pomidorowy oraz makaron rurki. Zmniejszam ogień. Duszę ok 10 min.
Doprawiam do smaku solą i pieprzem oraz dodaję świeżo krojoną natkę pietruszki. Całość przekładam do naczynia. Posypuję serem żółtym tartym.
Zapiekam ok 20 min aż ser się roztopi w 180 stopniach.