patunia87

patunia87

Złoty Ekspert
[Przepisów: 803]

Kurczak faszerowany szpinakiem i grzybami leśnymi

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny kurczak faszerowany grzybami leśnymi oraz szpinakiem to idealna propozycja obiadowa. Polecam każdemu.

Kurczak faszerowany szpinakiem i grzybami leśnymi Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kurczak faszerowany szpinakiem i grzybami leśnymi

 

  • 1 kurczak ok 1.5 kg
  • Sól i pieprz do smaku

Farsz

Marynata

  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki papryki czerwonej ostrej i słodkiej
  • 2 łyżki czosnku granulowanego
  • 2 łyżki majeranku i bazyli
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyzeczka wegety
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego

Sposób przygotowania:

Kurczak faszerowany szpinakiem i grzybami leśnymi
Dowolne grzyby leśne myję i obieram. Drobno siekam. Do garnka dodaję 2 łyżki masła a następnie czosnek przeciśnięty przez praskę oraz cebulę pokrojoną w kosteczkę. Mieszkam następnie dodaję grzyby. Całość smażę na małym ogniu aż będą ładnie szkliste. Dodaję szpinak, sól i pieprz do smaku oraz czosnek granulowany i suszoną bazylię.

Kurczaka myję a następnie wycinam kości. Ja jedynie pozostawiam skrzydełka. Kurczaka nacieram przyprawami ja użyłam papryki słodkiej i ostrej, czosnku, majeranku oras soli i pieprzu. Kurczaka faszeruje. Zaszywam kurczaka albo spinam wykałaczkami tak by farsz nie wypadł. Kurczaka przekładam do worka do pieczenia. Wykałaczką robię drobne dziurki w worku.

Piekę w piekarbuku ok 40 min w 200 stopniach a nastepnie zmniejsza do 180 stopni i piekę jeszcze ok 30 min.

Kurczaka podaję odrazu lub czekam aby wystygł i dodaję na kanapki.
Kurczak faszerowany szpinakiem i grzybami leśnymi
Kurczaka myję i wycinam z niego kości. Uważamy by nie uszkodzić skóry.
Kurczak faszerowany szpinakiem i grzybami leśnymi
Kurczaka dokładnie nacieram przyprawami przed faszerowaniem.
Kurczak faszerowany szpinakiem i grzybami leśnymi
Nafaszerowanego i zamkniętego kurczaka piekę w worku do pieczenia.