Sposób przygotowania:
Kurczak faszerowany szpinakiem i grzybami leśnymi
Dowolne grzyby leśne myję i obieram. Drobno siekam. Do garnka dodaję 2 łyżki masła a następnie czosnek przeciśnięty przez praskę oraz cebulę pokrojoną w kosteczkę. Mieszkam następnie dodaję grzyby. Całość smażę na małym ogniu aż będą ładnie szkliste. Dodaję szpinak, sól i pieprz do smaku oraz czosnek granulowany i suszoną bazylię.
Kurczaka myję a następnie wycinam kości. Ja jedynie pozostawiam skrzydełka. Kurczaka nacieram przyprawami ja użyłam papryki słodkiej i ostrej, czosnku, majeranku oras soli i pieprzu. Kurczaka faszeruje. Zaszywam kurczaka albo spinam wykałaczkami tak by farsz nie wypadł. Kurczaka przekładam do worka do pieczenia. Wykałaczką robię drobne dziurki w worku.
Piekę w piekarbuku ok 40 min w 200 stopniach a nastepnie zmniejsza do 180 stopni i piekę jeszcze ok 30 min.
Kurczaka podaję odrazu lub czekam aby wystygł i dodaję na kanapki.
Kurczaka myję a następnie wycinam kości. Ja jedynie pozostawiam skrzydełka. Kurczaka nacieram przyprawami ja użyłam papryki słodkiej i ostrej, czosnku, majeranku oras soli i pieprzu. Kurczaka faszeruje. Zaszywam kurczaka albo spinam wykałaczkami tak by farsz nie wypadł. Kurczaka przekładam do worka do pieczenia. Wykałaczką robię drobne dziurki w worku.
Piekę w piekarbuku ok 40 min w 200 stopniach a nastepnie zmniejsza do 180 stopni i piekę jeszcze ok 30 min.
Kurczaka podaję odrazu lub czekam aby wystygł i dodaję na kanapki.
Ag.Zetka
patunia87