ONY_za_kare

ONY_za_kare

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 219]

Gulasz z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Smaczny i sycący, gulasz z wieprzowiny z dodatkiem papryki, marchewki i cebulki świetnie smakuje z kaszą gryczaną

Gulasz z warzywami

Składniki:

Gulasz z warzywami

 

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 2-3 papryki czerwone
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • Olej do smażenia
  • 4 łyżeczki przyprawy do gulaszu
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

 

Sposób przygotowania:

Gulasz z warzywami
Do rondla wlewamy łyżkę oleju, wrzucamy posiekaną cebulę, startą na tarce marchew i pokrojoną w kostkę lub paseczki paprykę. Przesmażamy wszystko razem. Mięso myjemy, kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzany olej w drugim rondlu i przesmażamy. Dodajemy warzywa, przyprawę do gulaszu, podlewamy całość wodą i dusimy aż mięso zmięknie a woda częściowo odparuje.Następnie w niewielkiej ilości zimnej wody rozrabiamy mąkę i śmietanę, wlewamy do mięsa, mieszamy i zagotowujemy. jeśli trzeba doprawiamy pieprzem. Podajemy z kaszą gryczaną, ziemniakami lub ryżem, wg uznania