pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Gulasz z wątróbki dzika w sosie z wina

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

wątróbka moczona w czerwonym winie robiona z musztardą Dijon

Gulasz z wątróbki dzika w sosie z wina Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz z wątróbki dzika w sosie z wina

 

  • wątróbka z dzika 40 dag
  • wino czerwone półwytrawne ok. 150ml
  • musztarda Dijon 1 łyżeczka
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • cebula 1
  • smalec do smażenia

Sposób przygotowania:

Gulasz z wątróbki dzika w sosie z wina
Wątróbkę z dzika zalewamy winem. Wina powinna być taka ilość, aby wątróbka była zakryta co najmniej w 2/3. W winie trzymamy kilka godzin w połowie czasu moczenia przewracając ją na drugą stronę. Następnie wątróbkę kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy smalec. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i rumienimy. Następnie dodajemy pokrojoną wątróbkę. Smażymy ciągle mieszając. Przesmażoną solimy i zalewamy czerwonym winem, tym w którym wątróbka się moczyła. Dodajemy musztardę Dijon i całość mieszamy. Chwilę dusimy odparowując sos. Jeśli lubi ktoś mniej winny, powinien podlać około 100ml bulionu, aby rozrzedzić sos i w razie potrzeby zagęścić łyżeczką mąki. Można podawać z ziemniaczkami lub kaszą gryczaną. Smacznego.
Gulasz z wątróbki dzika w sosie z wina
Wątróbkę z dzika moczymy w czerwonym winie
Gulasz z wątróbki dzika w sosie z wina
Do smażącej się cebuli dodajemy przyprawioną wątróbkę
Gulasz z wątróbki dzika w sosie z wina
Podczas duszenia do wątróbki dodajemy również musztardę Dijon
Gulasz z wątróbki dzika w sosie z wina
Dusimy jeszcze kilka minut do uzyskania pożądanej gęstości