Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Gulasz z zacierkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Smaczny i syty obiad na każdą porę roku.Dzięki kluseczkom- zacierkom jest bardzo syty i pożywny.Polecam na drugie danie.

Gulasz z zacierkami

Składniki:

Gulasz z zacierkami

 

  • 50 dag łopatki wieprzowej
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • sól pieprz
  • olej do smażenia
  • koperek (suszony,świeży lub mrożony )
  • pół szklanki śmietany 12% lub 18%

 

  • zacierki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • około pół szklanki gorącej wody
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Gulasz z zacierkami
Mięso myjemy,dokładnie osuszamy i kroimy w niewielką kostkę,następnie przesmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.Mięso zalewamy gorącą wodą tak aby przykryła mięso .Marchewki myjemy,obieramy i kroimy w słupki,cebulę obieramy i kroimy w piórka, warzywa wrzucamy do mięsa i gotujemy do miękkości. Zacierki: składniki przekładamy do miski i zagniatamy dość twarde ciasto,urywamy małe kawałeczki i toczymy małe około 3cm kluseczki. Gdy mięso jest już miękkie wrzucamy do niego kluseczki i gotujemy kilka minut.Wlewamy śmietanę ,przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Gotową potrawę posypujemy posiekanym koperkiem.