paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Gulasz z wątróbek z kaszą gryczną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przepis na tani i pożywny obiad z kasza i wątróbką

Gulasz z wątróbek z kaszą gryczną

Składniki:

Gulasz z wątróbek z kaszą gryczną

 

  • 50 dag wątróbki z kurczaka,
  • 4 sztuki ogórek konserwowy,
  • 1 sztuka cebula,
  • 1 sztuka marchew,
  • do smaku majeranek,
  • 500 ml bulion drobiowy,
  • mąka,
  • sól do smaku,
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Gulasz z wątróbek z kaszą gryczną
Marchew obrać opłukać zetrzeć na tarce, ogórki również. Wątróbkę płuczemy pod bieżącą zimną wodą,oczyszczamy z błon i ścięgien, można przekroić na mniejsze kawałki. Cebule kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy panierowaną w samej mące wątróbkę. Smażymy ok 5 minut. Do wątróbek dodajemy cebulę marchewkę i ogórki, smażymy razem jeszcze ok. 5 min. Całość zalewamy bulionem,doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy do smaku majeranek. Gulasz gotujemy jeszcze na wolnym ogniu ok 12 minut po tym czasie można zagęścić gulasz zacierką z mąki. Gotujemy kasze gryczaną w osolonej wodzie do miękkości podajemy z gulaszem.