Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Gulasz z ziemniaków po słoweńsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Podawać z sezonową surówką.

Gulasz z ziemniaków po słoweńsku

Składniki:

Gulasz z ziemniaków po słoweńsku

 

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • 20 dag cienkich parówek
  • 2 łyżki smalcu
  • 5 dag pokrojonej w kostkę słoniny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki zmielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki
  • sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Gulasz z ziemniaków po słoweńsku
Ziemniaki obrać. Pokroić w "ósemki". W rondlu stopić słoninę. Dodać smalec, obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Zeszklić. Wrzucić ziemniaki. Zalać wodą tak aby przykryła ziemniaki. Posolić do smaku. Dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać pokrojone w plasterki parówki.