Śliweczka

Śliweczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

Gulasz z żołądków

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Dla wszystkich lubiących podroby.

Gulasz z żołądków

Składniki:

Gulasz z żołądków

 

  • 1,2 kg żołądków z indyka
  • 6 łyżek groszku mrożonego
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 selera
  • 2 cebule
  • ok.2-3 łyżki mąki
  • olej
  • śmietana
  • ostra papryka w proszku
  • sól,pieprz w ziarenkach

Sposób przygotowania:

Gulasz z żołądków
Żołądki oczyścić,umyć.Marchewkę,pietruszkę,seler oraz 1 cebulę obrać.Włożyć do garnka z wodą i zagotować.Dodać żołądki,sól i pieprz w ziarenkach.Gotować około 1.15 minut.Na patelni rozgrzać olej.Podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę.Potem dodać odcedzone pokrojone w ćwiartki żołądki indycze i podlać niewielką ilością wywaru z gotowania.Dusić pod przykryciem około 1/2 godziny.10 minut przed końcem duszenia dodać groszek.Śmietanę z mąką rozrobić z niewielką ilością zimnej wody i zagęścić tym sos,doprawiając ostrą papryką,solą i pieprzem.