Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Gulaszowa Edzi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo pożywna i rozgrzewająca zupka z dużą ilością mięska - tak, jak lubię;)

Gulaszowa Edzi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulaszowa Edzi

 

  • 0,3 kg mięsa wołowego na gulasz
  • 0,5 kg mięska wieprzowego (ja użyłam łopatkę)
  • 1 słoik papryki marynowanej (650 ml)
  • 1 spora marchewka
  • por ok 10 cm
  • 1/2 selera
  • 1 duża pietruszka korzeń
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 mała cebula
  • listek laurowy
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki papryki słodkiej mielonej
  • odrobina chili
  • 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Gulaszowa Edzi
Mięso wołowe kroimy w kawałki i przesmażamy na patelni na brązowo. Gotowe mięso przekładamy do garnka, zostawiając w patelni oliwę. Mięso wieprzowe kroimy w kawałki, cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na patelni. Dodajemy mięso, przesmażamy chwilkę, dodajemy pieprz i paprykę słodką i chwilkę przesmażamy, nie długo, żeby papryka nie zgorzkniała. Przesmażone mięsko z cebulką dodajemy do garnka, zalewamy bulionem lub wodą i gotujemy na wolnym ogniu ok 50 min. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę i por w plasterki. Seler i pietruszkę zostawiamy w dużych kawałkach. Kiedy mięsko jest już prawię idealne wrzucamy warzywa i paprykę pozbawioną skórki i pokrojoną w paski. Gotujemy do miękkości warzyw. Ugotowany seler i pietruszkę wrzucamy do blendera, miksujemy i tym zagęszczamy naszą zupkę. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili, dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Gulaszowa Edzi
Mięsko wołowe przesmażamy na patelni do zrumienienia nie dodając przypraw
Gulaszowa Edzi
Mięso wieprzowe smażymy z cebulką i papryką na brązowo
Gulaszowa Edzi
Do gotującego się mięsa wrzucamy pokrojone warzywa i uzupełniamy bulion
Gulaszowa Edzi
Zmiksowany seler i pietruszkę używamy do zagęszczenia zupy