mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Gulaszowa zupa węgierska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Potrawa jest gęsta, sycąca, rozgrzewająca i bardzo smaczna. Najlepiej smakuje na gorąco z kromką świeżego chleba.

Gulaszowa zupa węgierska Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulaszowa zupa węgierska

 

  • 2 średnie ziemniaki
  • 4 różnokolorowe niewielkie papryki (czerwona, żółta, zielona, pomarańczowa)
  • 1 średnia marchewka
  • 1 opakowanie przyprawy do gulaszu
  • 1/2 papryczki chili czerwonej
  • 1/2 papryczki chili zielonej
  • 300 g chudego mięsa wieprzowego
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 6 średnich pieczarek
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • garść natki pietruszki
  • zioła do smaku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papyki

 

Sposób przygotowania:

Gulaszowa zupa węgierska
Cebulę i czosnek obieram. Cebulę siekam w cienkie półkrążki, a czosnek w małą kostkę. Na rozgrzanym oleju szklę cebulę, dodaję czosnek, drobno posiekane papryczki chili i podsmażam przez chwilę. Mięso kroję w niewielką kostkę i dodaję do podsmażonej cebuli z czosnkiem. Smażę całość przez 5 minut. Do mięsa dodaję koncentrat pomidorowy, mieszam i smażę jeszcze 5 minut. Ziemniaki obieram, płuczę i kroję w niedużą kostkę. Kolorowe papryki myję, przekrawam, usuwam nasiona i kroję w większą kostkę. Marchewkę obieram, płuczę i kroję w plasterki. Pieczarki myję, osuszam, obieram i kroję w plasterki. Pokrojone pieczarki podsmażam na łyżeczce oleju na patelni przez kilka minut. Do garnka z mięsem i cebulą z czosnkiem wlewam 1,5 litra wody, dodaję pokrojone warzywa, dokładnie całość mieszam i gotuję na niewielkim ogniu pod przykryciem ok. pół godziny, aż warzywa będą miękkie. Wtedy dodaję podsmażone pieczarki. Dodaję przyprawę do gulaszu, słodką paprykę i zioła, dokładnie mieszam i gotuję ok. 5 minut. Zupę wlewam do miseczek, podaję na gorąco z kwaśną śmietaną i kromką chleba.
Gulaszowa zupa węgierska
Mięso wieprzowe kroję w niedużą kostkę na desce
Gulaszowa zupa węgierska
Cztery różnokolorowe papryki kroję w kostkę
Gulaszowa zupa węgierska
Ziemniaki kroję w kostkę, a marchew w plasterki
Gulaszowa zupa węgierska
Pieczarki myję, obieram i kroję w plasterki