Sposób przygotowania:
Gulaszowa zupa węgierska
Cebulę i czosnek obieram. Cebulę siekam w cienkie półkrążki, a czosnek w małą kostkę. Na rozgrzanym oleju szklę cebulę, dodaję czosnek, drobno posiekane papryczki chili i podsmażam przez chwilę. Mięso kroję w niewielką kostkę i dodaję do podsmażonej cebuli z czosnkiem. Smażę całość przez 5 minut. Do mięsa dodaję koncentrat pomidorowy, mieszam i smażę jeszcze 5 minut. Ziemniaki obieram, płuczę i kroję w niedużą kostkę. Kolorowe papryki myję, przekrawam, usuwam nasiona i kroję w większą kostkę. Marchewkę obieram, płuczę i kroję w plasterki. Pieczarki myję, osuszam, obieram i kroję w plasterki. Pokrojone pieczarki podsmażam na łyżeczce oleju na patelni przez kilka minut. Do garnka z mięsem i cebulą z czosnkiem wlewam 1,5 litra wody, dodaję pokrojone warzywa, dokładnie całość mieszam i gotuję na niewielkim ogniu pod przykryciem ok. pół godziny, aż warzywa będą miękkie. Wtedy dodaję podsmażone pieczarki. Dodaję przyprawę do gulaszu, słodką paprykę i zioła, dokładnie mieszam i gotuję ok. 5 minut. Zupę wlewam do miseczek, podaję na gorąco z kwaśną śmietaną i kromką chleba.