WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1516]

Gwiazdki - ciasteczka budyniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gwiazdki to małe ciasteczka budyniowe z patelni. Są pyszne, delikatnie śmietankowe, niezbyt słodkie więc idealnie komponują się posypane cukrem pudrem.

Gwiazdki - ciasteczka budyniowe Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Gwiazdki - ciasteczka budyniowe

 

  • 1szkl. mąki pszennej tortowej
  • 40g budyniu śmietankowego bez cukru
  • 1 jajko
  • 1/3szkl. cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 90g masła
  • cukier puder do oprószenia
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Gwiazdki - ciasteczka budyniowe

ETAP 1:

Do miski wsypać mąkę tortową, proszek budyniowy, cukier puder i proszek do pieczenia. Wbić jajko i dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło. Wszystko posiekać nożem do uzyskania czegoś w rodzaju kruszonki a następnie zagnieść jednolite ciasto.

Ciasto uformować w kulę i rozwałkować na cienki placek grubości kilku milimetrów.

Z ciasta foremką wycinać ciasteczka dowolnych kształtów. Patelnię rozgrzać, posmarować cienko olejem za pomocą np. wacika i włożyć ciastka.

Smażyć je na małym ogniu, aż się zarumienią i przewrócić na drugą stronę. Zrumienić i zdjąć z patelni na talerz.

Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.

Gwiazdki - ciasteczka budyniowe
Usmażone ciasteczka ułożone na talerzu do wystygnięcia
Gwiazdki - ciasteczka budyniowe
Wycięte ciasteczka ułożone na gorących patelniach
Gwiazdki - ciasteczka budyniowe
Wycięte z ciasta ciasteczka gwiazdki na stolnicy
Gwiazdki - ciasteczka budyniowe
Zagniecione ciasto na ciasteczka budyniowe
Gwiazdki - ciasteczka budyniowe
Składniki na ciasto w misce