szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Gwiazdki lukrowane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Polukrowane pierniczki moga stanowić ładną ozdobę stołu lub zapakowane w folię drobny upominek.

Gwiazdki lukrowane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gwiazdki lukrowane

 

  • Na pierniczki
  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g miodu
  • 1 jajko
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g margaryny
  • opakowanie przyprawy do piernika 20 g
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • Na lukier
  • 1 białko
  • 1 szklanka cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Gwiazdki lukrowane
Mąkę mieszamy z sodą, cukrem, cynamonem i przyprawą do pierników. Nastepnie dodajemy margarynę, miód, jajko i wyrabiamy na gładką masę. Stolnicę podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość ok 0,5 cm i wycinać gwiazdki. Piec ok. 12 min. w 170 stopniach. Białko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder i dalej miksujemy, aż do całkowitego połączenia i uzyskania gęstego lukru. Ostudzone pierniczki dekorujemy przygotowanym lukrem. Najłatwiej nanosić lukier za pomocą rękawa cukierniczego lub woreczka strunowego.
Gwiazdki lukrowane
Ze wszystkich składników wyrabiamy gładkie ciasto
Gwiazdki lukrowane
Cienko rozwałkowujemy i wycinamy z niego gwiazdki
Gwiazdki lukrowane
Upieczone pierniczki dekorujemy po ostudzeniu.
Gwiazdki lukrowane
Udekorowane pierniczki możemy zapakowac kiedy lukier zaschnie.