Sposób przygotowania:
Gwiazdki orzechowe
Przygotowanie:
Przesiać mąkę,dodać masło,posiekać nożem,dodać drobno zmielone orzechy włoskie,żółtka i cukier,szybko zagnieść ciasto i wstawić na 30 minut do lodówki.Schłodzone ciasto rozwałkować do grubości 1/2 centymetra na oprószonej mąką stolnicy.Wyciąć foremką gwiazdki,ułożyć na posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blasze.Posmarować rozmąconym jajkiem i na środku każdej ułożyć połówkę orzecha włoskiego.Piec w gorącym piekarniku 220-240s.c około 10 minut na jasno złoty kolor.Gorące gwiazdki zdjąć z blachy i posypać cukrem pudrem zmieszanym z tłuczoną wanilią.
Przesiać mąkę,dodać masło,posiekać nożem,dodać drobno zmielone orzechy włoskie,żółtka i cukier,szybko zagnieść ciasto i wstawić na 30 minut do lodówki.Schłodzone ciasto rozwałkować do grubości 1/2 centymetra na oprószonej mąką stolnicy.Wyciąć foremką gwiazdki,ułożyć na posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blasze.Posmarować rozmąconym jajkiem i na środku każdej ułożyć połówkę orzecha włoskiego.Piec w gorącym piekarniku 220-240s.c około 10 minut na jasno złoty kolor.Gorące gwiazdki zdjąć z blachy i posypać cukrem pudrem zmieszanym z tłuczoną wanilią.