Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Gyros- sałatka warstwowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Warstwowa sałatka z mięsem indyka i masą warzyw

Gyros- sałatka warstwowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gyros- sałatka warstwowa

 

  • 500g mięsa z udźca indyka
  • 2 ząbki czosnku
  • Cebula biała
  • 2 czerwone cebule
  • 5 kiszonych ogórków
  • 2 pomidory
  • Ogórek szklarniowy
  • ½ główki kapusty pekińskiej
  • 300g gęstego jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki oleju
  • 4 łyżki wody
  • Sos do sałatki gros z grzankami czosnkowymi- Knorr
  • Fix do gyrosa- Knorr

 

Sposób przygotowania:

Gyros- sałatka warstwowa
Mięso kroimy w cieniutkie paseczki, łączymy z czosnkiem pokrojonym w cienkie plasterki i białą cebulą pokrojoną w pióra, mieszamy z przyprawą do grosa rozprowadzoną w oleju i wodzie. Całość dokładnie mieszamy i podsmażamy mięso na rozgrzanej patelni. Smażymy mieszając od czasu do czasu przez ok. 15 minut. Czerwoną cebulę po obraniu kroimy w półplasterki. Pomidory kroimy na ćwiartki, a potem na plasterki, kiszone ogórki kroimy w cienkie plasterki, z ogórka szklarniowego usuwamy pestki i kroimy go w kosteczkę. Kapustę pekińską szatkujemy. Każdy z sosów (sos sałatkowy gyros i sos dołączony do Fixa do grosa) rozprowadzamy w 150g gęstego jogurtu naturalnego. Na dnie szklanej miski układamy czerwoną cebulę, wykładamy na nią przestudzone mięso z patelni, pokrywamy jednym z sosów jogurtowych. Kładziemy plasterki kiszonego ogórka, pomidora i ogórka szklarniowego (te składniki staramy się układać bliżej brzegów miski). Miskę wypełniamy kapustą pekińska, którą pokrywamy drugim sosem jogurtowym i posypujemy czosnkowymi grzankami. Sałatkę nakładamy w taki sposób, żeby na talerzu znalazły się wszystkie warstwy.
Gyros- sałatka warstwowa
Podsmażamy mięso z cebulą i czosnkiem i przyprawami
Gyros- sałatka warstwowa
Na dnie miski kładziemy czerwoną cebulę
Gyros- sałatka warstwowa
Warzywa staramy się kłaść bliżej brzegów miski, środek wypełni kapusta pekińska
Gyros- sałatka warstwowa
Sałatkę najlepiej jest robić w szklanej misce