Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Halibut aromatyzowany tymiankiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Lekka modyfikacja przepisu ,, Halibut aromatyzowany natką ,,.Zmiana jednego składnika , a smak zupełnie inny. Prosty w przygotowaniu. Podałam z domowymi frytkami robionymi bez tłuszczu ( w zasadzie z 1 łyżką oleju ) w ActiFry.

Halibut aromatyzowany tymiankiem

Składniki:

Halibut aromatyzowany tymiankiem

 

 

Sposób przygotowania:

Halibut aromatyzowany tymiankiem
Rozmrożonego halibuta umyć. Przeciąć na 2 cieńsze steki. Osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. Wymieszać sok z cytryny z 3 łyżkami oleju, szczyptą soli i pieprzu. Polać ułożone w pojemniku steki z halibuta. Dorzucić gałązki tymianku. Marynować 15 minut obracając międzyczasie kilka razy. Wyjąć z marynaty i dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. Delikatnie podważyć skórkę i zdjąć ją starając się by była w jak najdłuższych kawałkach. Listki tymianku drobno usiekać. Posypać steki szczyptą soli i pieprzu . Wetrzeć usiekany tymianek. Oprószyć mąką steki i skórki. Na patelnię rozgrzać olej. Na gorący położyć rybę i smażyć chwilę. Przewrócić rybę na drugą stronę - dołożyć masło i smażyć jeszcze 2 minuty. Obok steków smażyć na chrupiąco skórki. Skropić sokiem z cytryny - lekko posolić i posypać pieprzem. Podawać obłożonego paskami chrupiącej skórki *. * Pomysł z chrupiącą skórką podpatrzyłam u Jamie Oliwiera. Co prawda tam chodziło o pieczenie dużego kawałka łososia ze skórą i dopiekanie tej skóry zdjętej po upieczeniu ryby na chrupko. A ponieważ bardzo lubimy chrupiącą skórkę na smażonej rybie to pomysł lekko zmodyfikowałam.

Tagi:

winogrona