SUPERPRZEPIS

Szaszłyki z halibuta i kolorowej papryki

  • 4
  • cris
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Szaszłyki z halibuta i kolorowej papryki Więcej zdjęć (5)

Prosty przepis na pysznego halibuta z grilla z dodatkiem kaszki kuskus.

Składniki:

Szaszłyki z halibuta i kolorowej papryki

 

 

  • oraz jako dodatek
  • 3/4 szklanki kaszy kuskus
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ żółtej papryki
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki

Sposób przygotowania:

Szaszłyki z halibuta i kolorowej papryki
-Mięso z halibuta pokroić w średniej wielkości kostkę i skropić sokiem z cytryny. -W miseczce umieścić pesto ,wymieszać z oliwą i łyżką soku cytrynowego , włożyć kawałki ryby, obtoczyć w sosie i pozostawić w chłodnym miejscu 5 -10 min. -Paprykę umyć, obrać i pokroić w kostkę/podobnej wielkości jak mięso/. -Kawałki ryby nakładać na przemian z kolorową papryką na patyczki szaszłykowe. Delikatnie posolić, doprawić świeżo zmielonym pieprzem , ułożyć na tacce aluminiowej lub patelni i grillować ok. 8 minut obracając szaszłyki od czasu do czasu by mięso i warzywa smażyły się równomiernie z każdej strony.W czasie grillowania mięso można smarować sosem z marynaty.-Szaszłyki podawać z dodatkiem błyskawicznej sałatki z kaszy kuskus, którą można przygotować na poczekaniu/ choć bardziej smakuje dobrze schłodzona/. -Do miseczki wsypać kuskus dolać tyle samo wrzącej wody, doprawić do smaku solą ipieprzem, pozostawić pod przykryciem na ok. 5 minut. -Następnie rozdrobnić za pomocą widelca. -Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobniutką kostkę , dodać do kaszy . - Natkę pietruszki i szczypiorek posiekać ,wsypać do miseczki. - Oliwę wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem i sokiem z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem. - Sos dodać do sałatki i dokładnie wymieszać.
Szaszłyki z halibuta i kolorowej papryki
Paprykę pokroić na małe kawałki a mięso w kostkę.
Szaszłyki z halibuta i kolorowej papryki
Doprawione mięso nakładać na przemian z papryką na patyczki szaszłykowe.
Szaszłyki z halibuta i kolorowej papryki
Szaszłyki grillować na tacce aluminiowej lub patelni do grillowania.
Szaszłyki z halibuta i kolorowej papryki
Kilka kropli płynu wystarczy by wszystko lśniło czystością.