Sposób przygotowania:
Szaszłyki z halibuta i kolorowej papryki
-Mięso z halibuta pokroić w średniej wielkości kostkę i skropić sokiem z cytryny. -W miseczce umieścić pesto ,wymieszać z oliwą i łyżką soku cytrynowego , włożyć kawałki ryby, obtoczyć w sosie i pozostawić w chłodnym miejscu 5 -10 min. -Paprykę umyć, obrać i pokroić w kostkę/podobnej wielkości jak mięso/. -Kawałki ryby nakładać na przemian z kolorową papryką na patyczki szaszłykowe. Delikatnie posolić, doprawić świeżo zmielonym pieprzem , ułożyć na tacce aluminiowej lub patelni i grillować ok. 8 minut obracając szaszłyki od czasu do czasu by mięso i warzywa smażyły się równomiernie z każdej strony.W czasie grillowania mięso można smarować sosem z marynaty.-Szaszłyki podawać z dodatkiem błyskawicznej sałatki z kaszy kuskus, którą można przygotować na poczekaniu/ choć bardziej smakuje dobrze schłodzona/. -Do miseczki wsypać kuskus dolać tyle samo wrzącej wody, doprawić do smaku solą ipieprzem, pozostawić pod przykryciem na ok. 5 minut. -Następnie rozdrobnić za pomocą widelca. -Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobniutką kostkę , dodać do kaszy . - Natkę pietruszki i szczypiorek posiekać ,wsypać do miseczki. - Oliwę wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem i sokiem z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem. - Sos dodać do sałatki i dokładnie wymieszać.
Tit
jaNina
edytaha
cris