evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Książka Kucharska: Ksiązka kucharska - Dania z ryb bez ości

Halibut z nutką pomarańczy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Delikatna,rozpływająca sie w ustach rybka.Polecam . . .

Halibut z nutką pomarańczy

Składniki:

Halibut z nutką pomarańczy

 

  • 530g halibuta
  • 1 pomarańcza
  • 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • sól morska,pieprz świeżo mielone wg.uznania
  • olej do wysmarowania blaszki/naczynia żaroodpornego
  • folia aluminiowa

Sposób przygotowania:

Halibut z nutką pomarańczy
Rozmrożonego halibuta dzielimy części (ja miałam 3porcje),myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Każdą porcję solimy i pieprzymy-przekładamy do miski lub innego naczynia. Polewamy sokiem z wyciśniętej pomarańczy ,posypujemy natką,mieszamy i wkładamy do lodówki na ok 1godz. (w międzyczasie rybę przemieszać żeby sok z pomarańczy dotarł do każdego kawałka ryby) Po upływie tego czasu porcje halibuta wykładamy na wysmarowaną olejem blaszkę/naczynie,polewamy resztą marynaty,przykrywamy folia aluminiową i pieczemy w 180*C (grzanie góra) ok. 20 minut. Po 20 minutach ściągamy folię i jeszcze chwilkę zapiekamy rybkę,żeby jej nadać lekkiego koloru. Podajemy z ulubionymi dodatkami :) Smacznego . . . . .