Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Haluški jesienne z dynią i wędzoną bryndzą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna rozgrzewająca wersja kluseczek znanych z kuchni polskiej, czeskiej i słowackiej. Dodatek dyni oraz wędzonej bryndzy tworzy zupełnie nowe danie.

Haluški jesienne z dynią i wędzoną bryndzą Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Haluški jesienne z dynią i wędzoną bryndzą

 

  • kluseczki (haluški lub spätzle) 500g
  • siekana dynia Hokkaido 1-1,5 szkl.
  • cebula do smaku
  • smalec ze skwarkami 2-3 łyżki
  • zielona pietruszka do smaku
  • boczek wędzony gotowany do smaku
  • sól, pieprz, chili, czosnek, płynna przyprawa do zup
  • wędzona bryndza do smaku

Sposób przygotowania:

Haluški jesienne z dynią i wędzoną bryndzą
Ugotować al dente i zahartować w zimnej wodzie kluseczki, po czym odstawić do odcieknięcia.

Na patelni rozpuścić smalec że skwarkami, dodać rozdrobnioną w malakserze dynię Hokkaido oraz kawałek posiekanej cebuli.

Warzywa posolić lub skropić płynną przyprawą do zup i chwilę smażyć cały czas mieszając. Dodać kluseczki, pokrojony boczek, pieprz, czosnek i posiekaną zieloną pietruszkę.

Całość doprawić pieprzem, chili i ew. solą. Wymieszać, podlać niewielką ilością wody, nakryć i razem chwilę poddusić.

Przełożyć kluseczki na talerz i posypać pokruszoną wędzoną bryndzą.
Haluški jesienne z dynią i wędzoną bryndzą
Posiekaną dynię podażyć na smalcu i skwarkach.
Haluški jesienne z dynią i wędzoną bryndzą
Dodać ostudzone kluseczki i wymieszać z dynią.
Haluški jesienne z dynią i wędzoną bryndzą
Do klusek dodać pokrojony boczek i przyprawy.
Haluški jesienne z dynią i wędzoną bryndzą
Posiekać zieloną pietruszkę i połączyć z kluseczkami.
Haluški jesienne z dynią i wędzoną bryndzą
Już na talerzu posypać potrawę pokruszoną bryndzą.

Tagi:

danie kluski