Sposób przygotowania:
Haluški jesienne z dynią i wędzoną bryndzą
Ugotować al dente i zahartować w zimnej wodzie kluseczki, po czym odstawić do odcieknięcia.
Na patelni rozpuścić smalec że skwarkami, dodać rozdrobnioną w malakserze dynię Hokkaido oraz kawałek posiekanej cebuli.
Warzywa posolić lub skropić płynną przyprawą do zup i chwilę smażyć cały czas mieszając. Dodać kluseczki, pokrojony boczek, pieprz, czosnek i posiekaną zieloną pietruszkę.
Całość doprawić pieprzem, chili i ew. solą. Wymieszać, podlać niewielką ilością wody, nakryć i razem chwilę poddusić.
Przełożyć kluseczki na talerz i posypać pokruszoną wędzoną bryndzą.
Na patelni rozpuścić smalec że skwarkami, dodać rozdrobnioną w malakserze dynię Hokkaido oraz kawałek posiekanej cebuli.
Warzywa posolić lub skropić płynną przyprawą do zup i chwilę smażyć cały czas mieszając. Dodać kluseczki, pokrojony boczek, pieprz, czosnek i posiekaną zieloną pietruszkę.
Całość doprawić pieprzem, chili i ew. solą. Wymieszać, podlać niewielką ilością wody, nakryć i razem chwilę poddusić.
Przełożyć kluseczki na talerz i posypać pokruszoną wędzoną bryndzą.