Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Polędwiczki marynowane z blanszowaną marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Uwielbiam przygotowywać marynowane mięsa, po pierwsze dlatego, że są smaczne, a po drugie robią się same.

Polędwiczki marynowane z blanszowaną marchewką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Polędwiczki marynowane z blanszowaną marchewką

 

Sposób przygotowania:

Polędwiczki marynowane z blanszowaną marchewką
► MARYNATA : sól utrzeć z czosnkiem, dodać sos sojowy, sok z cytryny, tymianek, rozmaryn i miód. Wszystko razem wymieszać

► Polędwiczki pozbawić błonek, nadmiaru tłuszczu, umyć i pokroić na plastry o grubości 3 cm. Plastry obtoczyć ze wszystkich stron w marynacie, włożyć do naczynia, przykryć i wstawić do lodówki na noc.

► Przed pieczeniem wyjąć polędwiczki 2 godziny wcześniej z lodówki. Na rozgrzanej patelni obsmażyć mięso w taki sposób by z każdej strony miało ładnie przyrumienione boki. Wyjąć mięso, zawinąć w folię i odstawić w ciepłe miejsce, aby nie wystygło.

► Na pozostałym tłuszczu w używanej patelni po smażeniu mięsa, dadać i rozgrzać masło i pozostałą marynatę po wyjęciu z niej polędwiczek. Do sosu wrzucić kurki i mieszając krótko dusić, wlać roztrzepaną makę z ciepłą wodą i zagotować. Następnie miesząjac wlać śmietankę, włożyć gorące polędwiczki, przykryc i odstawić. Po chwili można podawać.
Polędwiczki marynowane z blanszowaną marchewką
Na pozostałym tłuszczu w używanej patelni po smażeniu mięsa, dadać i rozgrzać masło i pozostałą marynatę, wrzucić kurki i mieszając krótko dusić.
Polędwiczki marynowane z blanszowaną marchewką
Na rozgrzanej patelni obsmażyć mięso w taki sposób by z każdej strony miało ładnie przyrumienione boki.
Polędwiczki marynowane z blanszowaną marchewką
Polędwiczki pozbawić błonek, nadmiaru tłuszczu, umyć i pokroić na plastry o grubości 3 cm.