Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Hamburgery wołowe z salsą pomidorowo-paprykową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Hamburgery przygotowane w domu są nie tylko pyszne, kolorowe, ale i zdrowe bo wiemy jakich składników używamy. Możemy je również przygotować wcześniej a przed podaniem tylko podsmażyć.

 Hamburgery wołowe z salsą pomidorowo-paprykową

Składniki:

Hamburgery wołowe z salsą pomidorowo-paprykową

 

  • Na hamburgery:
  • 500 gramów mielonego mięsa wołowego
  • 1 cebula posiekana w kostkę
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • Salsa pomidorowo-paprykowa
  • 2 pomidory
  • 2 pomidory żółte
  • 1 papryka czerwona lub żółta
  • 1 mała cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ papryczki chilli
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Garść pietruszki
  • Sól, pieprz
  • Do podania:
  • Bułki
  • Roszponka

 

Sposób przygotowania:

Hamburgery wołowe z salsą pomidorowo-paprykową
Składniki na hamburgery łączymy w misce w jednolitą masę. Odstawiamy na 15 minut. W międzyczasie przygotowujemy salsę pomidorowo-paprykową. Pomidory sparzamy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy je w kostkę. Paprykę myjemy i kroimy ją w drobną kostkę. Cebulkę siekamy w drobną kostkę, mieszamy ją razem z pomidorami i papryką. Do słoiczka wlewamy ocet, olej, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek posiekaną papryczkę chilli, delikatnie solimy i pieprzymy. Słoik zakręcamy i wstrząsamy nim aby połączyć wszystkie składniki dressingu. Tak przygotowanym sosem polewamy pomidory i paprykę. Rozgrzewamy patelnie grillową. Z mięsa formujemy hamburgery i smażymy je na patelni od 3-6 minut z każdej strony w zależności od stopnia wysmażenia. Na patelni obok hamburgerów kładziemy przekrojone bułki aby nam się zagrzały. Na zagrzane bułki kładziemy roszponkę, na nią hamburgery, później naszą salsę , przykrywamy drugą częścią bułki a później jemy póki gorące.