Annisa

Annisa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Zupa rybna z harissą i kluseczkami kładzionymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Aromatyczna zupa rybna nabrała nowego, orientalnego charakteru dzięki dodatkowi harissy. Kluseczki łagodzą smak i dodają tekstury.

Zupa rybna z harissą i kluseczkami kładzionymi

Składniki:

Zupa rybna z harissą i kluseczkami kładzionymi

 

  • 400g mieszanki ryb morskich (łosoś, rekin, morszczuk)
  • kilka krewetek koktajlowych
  • cebula
  • pół marchewki
  • puszka pomidorów krojonych
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka harissy
  • przyprawa do ryb
  • sól
  • ząbek czosnku
  • pieprz czarny mielony
  • cząber
  • 1 łyżka oliwy

 

Sposób przygotowania:

Zupa rybna z harissą i kluseczkami kładzionymi
W garnku zagrzać bulion. Do ciepłego wrzucić mieszankę ryb, krewetki oraz pomidory z puszki. Marchewkę i cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do zupy razem z ząbkiem czosnku. Gotować 10 minut, następnie doprawić do smaku. Składniki na kluseczki połączyć tak, by ciasto miało konsystencję jak gęsta śmietana. Łyżkę zanurzać we wrzącej zupie, po czym nabierać porcjami ciasto i kłaść na zupie. Gotować do wypłynięcia klusek na powierzchnię zupy. Na minutę przed końcem gotowania dodać cząber.