Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Wołowina z domową harissą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ponieważ za kilka dni Halloween postanowiłam, że zagości ono choć trochę na talerzu w postaci krwistych i wypieczonych kawałków rozbefu w czerwonym otoczeniu domowego sosu harissa :)

Wołowina z domową harissą

Składniki:

Wołowina z domową harissą

 

 

  • Harissa:
  • 4 pomidory ( u mnie dwa czerwone, dwa żółte )
  • 1 nieduża czerwona cebula
  • 2 papryczki chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki kolendry mielonej
  • ½ łyżeczki cuminu
  • 1 łyżka soku z limonki
  • Garść świeżej kolendry

 

Sposób przygotowania:

Wołowina z domową harissą
Pomidory sparzamy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych kroimy w drobną kostkę przekładamy do miski. Cebulę kroimy w drobną kostkę dodajemy do pomidorów. Czosnek przeciskamy przez praskę, a papryczkę chilli kroimy w kostkę, dodajemy do pomidorów. Pomidory polewamy sokiem z limonki, przyprawiamy mieloną kolendrą ,kuminem i świeżą kolendrą wszystko razem mieszamy i odstawiamy na 15 minut, aby smaki się przegryzły. W tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, kładziemy rozbef i smażymy od 3-6 minut z każdej strony w zależności od stopnia wysmażenia. Usmażony rozbef przekładamy na deskę solimy i pieprzymy i odstawiamy na 5 minut aby mięso odpoczęło. Mięso kroimy na plasterki, podajemy razem z domowym sosem harissa.