mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Harissa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Harissa to ostra, używana w Tunezji i Libii, pasta wytwarzana z papryki chili i czosnku, często też z kolendrą i kminem rzymskim:)

Harissa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Harissa

 

  • 100 g papryczek chili (mogą być suszone)
  • 6 ząbków czosnku
  • 30 g soli
  • 30 g kminu mielonego
  • 30 g mielonej kolendry
  • 150 ml oliwy z oliwek

 

 

Sposób przygotowania:

Harissa
Z papryczek chili odcinam ogonki i oczyszczam z nasionek. Jeśli używam suszonych papryczek to po oczyszczeniu wkładam je do na 5 minut do gorącej wody i po tym czasie osaczam je i drobno kroję.
Czosnek drobno siekam lub przepuszczam przez praskę. Wszystkie składniki dokładnie razem miksuję, aż do uzyskania gładkiej pasty. Gotowa pastę przekładam do wysterylizowanego i suchego słoiczka i zakręcam szczelnie.
Wkładam do lodówki. Pastę tę można stosować do potraw orientalnych oraz do doprawiania wielu zup, sałatek, surówek i sosów.
Harissa
Papryczki chilli obieram z nasion i kroję w małą kostkę
Harissa
Wszystkie składniki pasty miksuję za pomocą blendera na papkę