Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Hawajska potrawka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dziś na obiad polecam, bardzo proste w przygotowaniu a zarazem smaczne, soczyste mięso z polędwiczek wieprzowych w aromatycznym sosie z dodatkiem papryk. Danie rozpływa się w ustach, idealnie do tego pasują kopytka, ryż lub kluski śląskie.

Hawajska potrawka

Składniki:

Hawajska potrawka

 

  • Składniki na marynatę:
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki imbiru w proszku
  • sól
  • Składniki pozostałe:
  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • Skrobia ziemniaczana do panierki
  • Olej do smażenia
  • 1 puszka ananasów
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • Sól
  • Szczypta chili

Sposób przygotowania:

Hawajska potrawka

I

Hawajska Potrawka
Przygotowanie mięsa, myjemy, kroimy oraz przygotowanie marynaty do marynowania mięsa.

1. Mięso myję, osuszam, kroję w plasterki, delikatnie rozbijam. Czosnek obieram, przeciskam przez praskę, dodaję sos sojowy ciemny, sól oraz imbir. Łączę z mięsem i odstawiam na dwie godziny. Po tym czasie mięso panieruje w roztrzepanym widelcem jajku oraz skrobi ziemniaczanej i smażę na rozgrzanym oleju.

II

Hawajska Potrawka
Przygotowanie wszystkich warzyw do przygotowania sosu.

2. Cebulę obieram, drobno kroję, smażę na większej patelni typu Wok. Do cebuli dodaję umyte, obrane z nasion, pokrojone w podłużne paseczki papryki. Warzywa smażę dziesięć minut, po tym czasie wlewam sok z ananasów, przecier pomidory, ocet, sos sojowy jasny, miód i dodaję pokrojone ananasy. Chwilkę gotuj, doprawiam solą, chili, zagęszczam skrobią ziemniaczaną rozrobioną w małej ilości wody. Dwie minutki gotuję i łączę z mięsem.

III

3. Danie gotowe.
4. Smacznego.