Sposób przygotowania:
Kluski śląskie z potrawką z szynkiPrzygotowanie klusek:
Gotowane ziemniaki studzimy, mielimy w maszynce do mięsa lub przeciskamy przez praskę.
ETAP 2:
Zmielone ziemniaki, dzielimy na cztery równe porcje, jedną odkładamy na bok, a w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną - na równo z ziemniakami (będzie około 25-30 dag), dodajemy odłożoną porcję ziemniaków, wbijamy jajko, wsypujemy sól i zagniatamy ciasto.
ETAP 3:
Z zagniecionego ciasta urywamy po kawałeczku, formujemy w dłoniach kulki jednakowej wielkości, robimy dziurki, gotujemy w osolonym wrzątku 2 minuty licząc od wypłynięcia.
Przygotowanie potrawki:
Mięso myjemy, kroimy w równą kostkę; tak samo kroimy cebulę. W rondelku rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso z cebulą doprawiamy przyprawami i podsmażamy około 5 minut pod przykryciem, po tym czasie dodajemy starte na tarce i obrane wcześniej marchewkę i pietruszkę, zalewamy 1/2 litra wody lub bulionu i dusimy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie - około 45 minut. Sos zagęszczamy zawiesiną z mąki rozrobionej w małej ilości wody. Zagotowujemy. Podajemy z kluskami.
zbysiowa
2milutka
dziękuję!