2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Kluski śląskie z potrawką z szynki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 17

Kluski śląskie, podane z pysznym duszonym mięsem z szynki wieprzowej i warzyw to propozycja na pożywny obiad - klasyka kuchni polskiej!

Kluski śląskie z potrawką z szynki

Składniki:

Kluski śląskie z potrawką z szynki

Kluski

Potrawka mięsna

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie z potrawką z szynki

Przygotowanie klusek:

Kluski śląskie z potrawką z szynki
Ugotowane ziemniaki studzimy i mielimy w maszynce

Gotowane ziemniaki studzimy, mielimy w maszynce do mięsa lub przeciskamy przez praskę.

ETAP 2:

Kluski śląskie z potrawką z szynki
Zmielone ziemniaki dzielimy na cztery równe porcje

Zmielone ziemniaki, dzielimy na cztery równe porcje, jedną odkładamy na bok, a w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną - na równo z ziemniakami (będzie około 25-30 dag), dodajemy odłożoną porcję ziemniaków, wbijamy jajko, wsypujemy sól i zagniatamy ciasto.

ETAP 3:

Kluski śląskie z potrawką z szynki
Z zagniecionego ciasta formujemy kuleczki równej wielkości, spłaszczamy i robimy dziurkę

Z zagniecionego ciasta urywamy po kawałeczku, formujemy w dłoniach kulki jednakowej wielkości, robimy dziurki, gotujemy w osolonym wrzątku 2 minuty licząc od wypłynięcia.

Przygotowanie potrawki:

Kluski śląskie z potrawką z szynki

Mięso myjemy, kroimy w równą kostkę; tak samo kroimy cebulę. W rondelku rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso z cebulą doprawiamy przyprawami i podsmażamy około 5 minut pod przykryciem, po tym czasie dodajemy starte na tarce i obrane wcześniej marchewkę i pietruszkę, zalewamy 1/2 litra wody lub bulionu i dusimy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie - około 45 minut. Sos zagęszczamy zawiesiną z mąki rozrobionej w małej ilości wody. Zagotowujemy. Podajemy z kluskami.