Sposób przygotowania:
Potrawka z szynką wieprzową i kuskusem
1. Mięso pokroić w plastry grubości około 1 cm, a następnie w drobną kostkę.
2. Składniki marynaty wymieszać i połączyć z szynką. Odstawić do lodówki na minimum dwie godziny.
3. Mięso podsmażyć na oleju, następnie podlać bulionem i dusić około 30 minut.
4. Sos pieczarkowy: Pieczarki pokroić na ósemki i smażyć na oleju. Dodać pokrojoną drobno cebulkę i nadal smażyć. Po odparowaniu wody z pieczarek dolać około 1 szklanki wody, doprawić solą, pieprzem, przyprawą warzywną (kucharek) i kostką mięsną, nadal gotować około 15 minut. Następnie mąkę około 2 łyżki wymieszać z 2 łyżkami śmietany i wodą (najlepiej w 0,5 l garnuszku), dolać do pieczarek, gotować około 5 minut, mieszając sos od czasu do czasu.
5. Kaszę kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu. Kaszę podawać z kawałkami mięsa, obficie oblaną sosem pieczarkowym.
2. Składniki marynaty wymieszać i połączyć z szynką. Odstawić do lodówki na minimum dwie godziny.
3. Mięso podsmażyć na oleju, następnie podlać bulionem i dusić około 30 minut.
4. Sos pieczarkowy: Pieczarki pokroić na ósemki i smażyć na oleju. Dodać pokrojoną drobno cebulkę i nadal smażyć. Po odparowaniu wody z pieczarek dolać około 1 szklanki wody, doprawić solą, pieprzem, przyprawą warzywną (kucharek) i kostką mięsną, nadal gotować około 15 minut. Następnie mąkę około 2 łyżki wymieszać z 2 łyżkami śmietany i wodą (najlepiej w 0,5 l garnuszku), dolać do pieczarek, gotować około 5 minut, mieszając sos od czasu do czasu.
5. Kaszę kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu. Kaszę podawać z kawałkami mięsa, obficie oblaną sosem pieczarkowym.