kuchcik89

kuchcik89

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 134]

Potrawka z szynką wieprzową i kuskusem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Szynka wieprzowa dzięki ziołowej marynacie jest wyrazista w smaku. Wraz z kaszą kuskus i sosem pieczarkowym, danie tworzy pyszną całość.

Potrawka z szynką wieprzową i kuskusem

Składniki:

Potrawka z szynką wieprzową i kuskusem

 

  • 40 dag szynki wieprzowej
  • kasza kuskus - ilość wg uznania

 

  • marynata mięsna:
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 łyżki natki pietruszki
  • 1/2 łyżki koperku
  • 1/2 łyżki tymianku

 

  • 1/2 l bulionu mięsnego (może być z kostki)

 

Sposób przygotowania:

Potrawka z szynką wieprzową i kuskusem
1. Mięso pokroić w plastry grubości około 1 cm, a następnie w drobną kostkę.

2. Składniki marynaty wymieszać i połączyć z szynką. Odstawić do lodówki na minimum dwie godziny.

3. Mięso podsmażyć na oleju, następnie podlać bulionem i dusić około 30 minut.

4. Sos pieczarkowy: Pieczarki pokroić na ósemki i smażyć na oleju. Dodać pokrojoną drobno cebulkę i nadal smażyć. Po odparowaniu wody z pieczarek dolać około 1 szklanki wody, doprawić solą, pieprzem, przyprawą warzywną (kucharek) i kostką mięsną, nadal gotować około 15 minut. Następnie mąkę około 2 łyżki wymieszać z 2 łyżkami śmietany i wodą (najlepiej w 0,5 l garnuszku), dolać do pieczarek, gotować około 5 minut, mieszając sos od czasu do czasu.

5. Kaszę kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu. Kaszę podawać z kawałkami mięsa, obficie oblaną sosem pieczarkowym.