jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Herbaciana babka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Ciasto nie tylko na święta

Herbaciana babka

Składniki:

Herbaciana babka

 

  • CIASTO:
  • 25 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • 8 dag margaryny
  • 8 dag rodzynek
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
  • szczypta soli
  • LUKIER:
  • 12 dag cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka wody
  • margaryna - do formy
  • tarta bułka - do formy

Sposób przygotowania:

Herbaciana babka
Rodzynki przebrać, umyć,włożyć do garnuszka z herbatą i gotować 5 minut. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, kskórkę otartą z cytryny, sól przesianą mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia.

Do ciasta wlewać stopniowo herbatę i nadal jewyrabiać, na koniec dodać rodzynki i wymieszać.

Ciasto wyłożyć do babkowej formy posmarowanej margaryną i posypanej tartą bułką.

Piec 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 170-180 stop. C.

Zimną babkę polukrować.