Sposób przygotowania:
hetmańskie miodowe
Miodowe placki : Mąkę wsypujemy na stolnicę. Dodajemy pokrojoną w mniejsze kawałki margarynę i siekamy nożem : margarynę z mąką. Następnie dodajemy jedno żółtko. cukier, miód i razem wszystko zagniatamy. Gdy ciasto zostanie już zagniecione dzielimy na dwie równe części Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Placki pieczemy po ok 15 minut w dwóch jednakowych blachach. BISZKOPT : Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do 4 białek , białko które zostało z ciasta kruchego. Ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając połowę cukru. W oddzielnej misce ( z żółtkami ) dodajemy do nich wodę ( letnią ) miód, pozostały cukier i ucieramy ok 10 minut. Aż masa będzie puszysta i kremowa. Na masę z żółtek przesiewamy budyń,mąkę oraz proszek do pieczenia. Następnie na to wykłądamy ubitą pianę. Dokładnie lecz delikatnie wszystko ze sobą mieszamy. Roztapiamy dwie łyżki masła. Ostudzone masło dodajemy do masy biszkoptowej i mieszamy ponownie. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę ( taka sama jak na kruche placki ) wylewamy nasz biszkopt i pieczemy ok 25 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.MASA: Dwie szklanki mleka wlewamy do garnuszka, dodajemy cukeir i margarynę. Zagotowujemy. W połowie szklanki mleka rozrabiamy dokłądnie budynie. Do gotującego mleka dodajemy masę budyniową cały czas mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia. Gdy będą grudki warto dać masę przez sitko.POLEWA: margarynę, cukier, wodę, mleko dodajemy do jednego garnuszka. Czekamy aż rozpuści się margaryna. Następnie dodajemy kakao. Można dodać łyżeczkę żelatyny rozrobionej w ciepłej wodzie. Masa będzie błyszcząca. Miszamy dokładnie wszystko. Czekamy aż polewa przestygnie.PRZEKŁADANIE : Placek kruchy pół masy budyniowej biszkopt pozostała masa placek kruchy polewa