Ania Hosz

Ania Hosz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 198]

Hipnotyzerki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne kruche ciasteczka- przysmak łasuchów i nie tylko.

Hipnotyzerki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Hipnotyzerki

 

  • 3 szklanki- mąka krupczatka,
  • 2 szt- żółtka,
  • 1 łyżeczka- proszek do pieczenia,
  • 250g- masła,
  • 3/4 szklanki- cukier,
  • 3 łyżki- śmietana,
  • 1 szczypta- sól,
  • 1 szt- cukier wanilinowy,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1szt- cytryna.

Sposób przygotowania:

Hipnotyzerki
Na stolnicę wysypać przesianą mąkę. Wymieszać mąkę z szczyptą soli, cukrem, cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia. Dodać posiekane masło, żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na dwie części- do jednej dodać skórkę otartą z cytryny(cytrynę wcześniej wyszorować szczoteczką i wyparzyć). Do drugiej części ciasta dodać kakao i sok z połowy cytryny. Ponownie zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny do lodówki. Rozwałkować każdy kawałek ciasta osobno na wysokość ciut mniejszą niż pół centymetra. Jasne ciasto posmarować roztopionym masłem, nałożyć na jasne ciasto ciemne i zwinąć jak roladę. Pokroić w plastry o grubości około pół centymetra. Rozłożyć ciastka na natłuszczonej blasze. Piec około 15- 20 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego
Hipnotyzerki
Zwinięte niczym rolada ciasto pokroić na plastry o grubości około pół centymetra.