Sposób przygotowania:
Hiszpański chłodnik
Pomidory włóż na chwilę do wrzątku. Wyjmij i obierz ze skórki. Oczyść z pestek, a miąższ potnij na kawałki.
Papryki rozetnij wzdłuż na pół, usuń środki z pestkami, a miąższ pokrój w niewielka kosteczkę. Tak samo potnij umyty ogórek (razem ze skórką), oraz cebulę.
Odłóż 8 łyżek pokrojonych warzyw, a resztę wymieszaj z sokiem pomidorowym. Całość zmiksuj na gładko. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę albo posiekaj.
Zmiksowane warzywa wymieszaj z czosnkiem oraz oliwą. Przypraw do smaku octem winnym, solą , pieprzem i cukrem. Schładzaj godzinę. Gotową zupę rozlej do miseczek. Do każdej włóż po porcji odłożonych warzyw oraz ewentualnie po kilka kostek lodu.
Papryki rozetnij wzdłuż na pół, usuń środki z pestkami, a miąższ pokrój w niewielka kosteczkę. Tak samo potnij umyty ogórek (razem ze skórką), oraz cebulę.
Odłóż 8 łyżek pokrojonych warzyw, a resztę wymieszaj z sokiem pomidorowym. Całość zmiksuj na gładko. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę albo posiekaj.
Zmiksowane warzywa wymieszaj z czosnkiem oraz oliwą. Przypraw do smaku octem winnym, solą , pieprzem i cukrem. Schładzaj godzinę. Gotową zupę rozlej do miseczek. Do każdej włóż po porcji odłożonych warzyw oraz ewentualnie po kilka kostek lodu.