Sposób przygotowania:
Homar z pietruszkowym masłem
Kupiłam niewielkiego homara (ok 350g) ugotowanego zamrożonego w osolonej wodzie. Rozmroziłam go i wrzuciłam na 10 minut do dużego garnka z gotującą się wodą. To była prosta część przygotowania homara- najtrudniej jest dostać się do jego wnętrza bez specjalnych przyrządów :) Położyłam homara na dużej desce i ostrym nożem przekroiłam na pół. Do jedzenia nadaje się mięso znajdujące się w odwłoku. Jeszcze trudniej było wydobyć mięso ze szczypiec. Szczypce położyłam na desce, przykryłam czystą ściereczką i rozbiłam skorupkę tłuczkiem do mięsa :) Proste to nie było, ale było warto, bo smak niesamowity :) Masło roztopiłam, dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, trochę soku z cytryny i posiekaną natkę. Doprawiłam do smaku solą i całość dokładnie wymieszałam. Homara skrapiamy sokiem z cytryny i zjadamy z bagietką posmarowaną pietruszkowym masełkiem.
Agiatis
Tit
kaja