DorotaZ

DorotaZ

Starszy Kucharz
[Przepisów: 10]

Hosomaki z papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Hosomaki to cienkie sushi, są to krążki o grubości około 2 cm i składają się tylko z jednego składnika.

Hosomaki z papryką

Składniki:

Hosomaki z papryką

Ryż

  • 1 szklanka ryżu
  • 1,5 szklanki wody

Zaprawa

  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 łyżki soli

Dodatki

Sposób przygotowania:

Hosomaki z papryką
Ryż i zaprawę należy przygotować wg tego przepisu https://gotujmy.pl/futomaki-smok,przepisy-kuchnie-swiata-przepis,260083.html.

Sushi:

Matę bambusową do rolowania owijamy folią spożywczą. Na macie układamy płat nori i na 2/3 płata układamy cienką warstwę ryżu. Na ryżu układamy pokrojoną w słupki paprykę., Zaginamy matę od dołu w kierunku do środka i dociskamy krawędź maty do ryżu zaraz za nadzieniem , rolujemy do końca przesuwając matę w górę. Kroimy rolkę na 2 cm części.

Podajemy z sosem sojowym, marynowanym imbirem i wasabi.