Sposób przygotowania:
Hreczniaki z cukiniąEtap 1:
Kaszę gryczaną ugotować w bulionie drobiowym. Wystudzić i zmiksować razem z twarogiem. (Ja zmiksowałam blenderem, najpierw jeden woreczek kaszy z połową sera, później drugi).
Etap 2:
Kaszę i twaróg przełożyć do miski. Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek drobno pokroić i zeszklić na oleju. Dodać do kaszy.
Etap 3:
Na końcu wbić jajko i dodać posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać.
Etap 4:
Formować kotleciki i obtaczać w bułce tartej. (Ja zrobiłam małe, wyszło 15 sztuk).
Etap 5:
Kotleciki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Blendi
Hrabina w kuchni
Wydaje mi się, że nie powinny być za słone, ale ilość soli w potrawach, to w dużej mierze i tak kwesta smaku. Zawsze można dać mniej fety i nie dodawać już soli do kotlecików.
Marika-
Hrabina w kuchni
Albo gdy pusto w lodówce :) Zresztą maż i tak pomyśli, że je mięso :D
Holly
Hrabina w kuchni
Dzięki :) Nie piekłam nigdy hreczniaków w piekarniku, ale na pewno będą zdrowsze, bo bez tłuszczu, a smak zasadniczo nie powinien ulec zmianie.
karola25