Sposób przygotowania:
Idealna babka cytrynowa
Masło i jajka wyjąć z lodówki wcześniej. Nie mogą być zimne. Masło ucieramy mikserem do puszystości, potem dodajemy przesiany cukier puder i dalej cierpliwie ucieramy aż masa nabierze lekkości. Dodajemy po jednym jajku, po każym miksując ciasto. Wlewamy sok z cytryny i skórkę *. Teraz partiami dodajemy mąkę i miksujemy do połączenia składników. Masa jest gęsta. Wykładamy do natłuszczonej i obsypanej mąką foremki z kominem. Pieczemy w 170 stopniach ok. 40 minut do suchego patyczka. Studzimy na kratce. Lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem. Lukier: podgrzewamy śmietanę w garnuszku aż zrobi się płynna i dodajemy cukru pudru tyle aby uzyskać odpowiednią gęstość. *Na tym etapie ciasto się lekko zważy ( przez połączenie się masła i płynu) ale to nic, bo po dodaniu mąki wszystko wróci do normy.
zbysiowa
edytaha