zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

SUPERPRZEPIS

Idealna babka cytrynowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 9

To przepis klasyczny na babkę "Quatre quarts", o łatwych do zapamiętania proporcjach. Puszysta i bardzo aromatyczna, pozostaje wilgotna przez kilka dni po upieczeniu , o ile tyle przetrwa ;-)

Idealna babka cytrynowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Idealna babka cytrynowa

 

  • 250 g mąki
  • 250 g bardzo miękkiego masła
  • 250 g cukru pudru
  • 4 duże jajka ( jeśli średnie to 5)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli ( 1/4 łyżeczki)
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • skórka otarta z dużej cytryny

 

  • Lukier : 2 łyżki kwaśnej śmietany+szklanka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Idealna babka cytrynowa
Masło i jajka wyjąć z lodówki wcześniej. Nie mogą być zimne. Masło ucieramy mikserem do puszystości, potem dodajemy przesiany cukier puder i dalej cierpliwie ucieramy aż masa nabierze lekkości. Dodajemy po jednym jajku, po każym miksując ciasto. Wlewamy sok z cytryny i skórkę *. Teraz partiami dodajemy mąkę i miksujemy do połączenia składników. Masa jest gęsta. Wykładamy do natłuszczonej i obsypanej mąką foremki z kominem. Pieczemy w 170 stopniach ok. 40 minut do suchego patyczka. Studzimy na kratce. Lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem. Lukier: podgrzewamy śmietanę w garnuszku aż zrobi się płynna i dodajemy cukru pudru tyle aby uzyskać odpowiednią gęstość. *Na tym etapie ciasto się lekko zważy ( przez połączenie się masła i płynu) ale to nic, bo po dodaniu mąki wszystko wróci do normy.
Idealna babka cytrynowa
Najlepiej smakuje polukrowana i pozostaje wilgotna przez parę dni