Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Bigos świąteczny

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Należy pamiętać, że najlepszy bigos potrzebuje wielokrotnego podgrzewania a następnie schłodzenia.

Bigos świąteczny

Składniki:

Bigos świąteczny

 

Sposób przygotowania:

Bigos świąteczny
Grzyby namoczyć w wodzie (najlepiej na noc). Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku, pokroić.

Przełożyć do garnka. Zalać wywarem z grzybów, tak aby przykryć kapustę. (W razie potrzeby dolać trochę wody).

Gotować na wolnym ogniu. Cebulę, boczek i kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, dodać do kapusty. Kolejno dodać namoczone grzyby, śliwki, miód, jałowiec, ziele angielskie, liść laurowy i pieprz.

Gotować pod przykryciem przez ok. 1-1,5 godziny, mieszając od czasu do czasu.

Pod koniec gotowania dodać kminek, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Ewentualnie można dolać trochę wina czerwonego.

Tagi:

danie bigos