Sposób przygotowania:
Bigos świąteczny
Grzyby namoczyć w wodzie (najlepiej na noc). Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku, pokroić.
Przełożyć do garnka. Zalać wywarem z grzybów, tak aby przykryć kapustę. (W razie potrzeby dolać trochę wody).
Gotować na wolnym ogniu. Cebulę, boczek i kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, dodać do kapusty. Kolejno dodać namoczone grzyby, śliwki, miód, jałowiec, ziele angielskie, liść laurowy i pieprz.
Gotować pod przykryciem przez ok. 1-1,5 godziny, mieszając od czasu do czasu.
Pod koniec gotowania dodać kminek, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ewentualnie można dolać trochę wina czerwonego.
Przełożyć do garnka. Zalać wywarem z grzybów, tak aby przykryć kapustę. (W razie potrzeby dolać trochę wody).
Gotować na wolnym ogniu. Cebulę, boczek i kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, dodać do kapusty. Kolejno dodać namoczone grzyby, śliwki, miód, jałowiec, ziele angielskie, liść laurowy i pieprz.
Gotować pod przykryciem przez ok. 1-1,5 godziny, mieszając od czasu do czasu.
Pod koniec gotowania dodać kminek, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ewentualnie można dolać trochę wina czerwonego.
robaczek
Hrabina w kuchni
Dzięki :) Pozdrawiam.
lukrowanepierniczki