Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Smaczna ryba po grecku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Moja wersja ryby po grecku.U mnie podawana na gorąco,ale można też podawać na zimno.Bardzo smaczna i prosta w wykonaniu.

Smaczna ryba po grecku Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Smaczna ryba po grecku

 

  • Warzywa:
  • 1 kg marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 1 średni seler
  • 1 duży por
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka łyżek przecieru pomidorowego
  • sól,pieprz

 

Sposób przygotowania:

Smaczna ryba po grecku
Warzywa obieramy,myjemy,osuszamy. Marchewki,pietruszkę i seler ścieramy na tarce.Por i cebulę kroimy w półplasterki.Czosnek drobno siekamy. Na większej patelni lub w garnku rozgrzewamy kilka łyżek oleju.Wrzucamy cebulę i czosnek,chwilę przesmażamy,uważając żeby nie przypiec za mocno,następnie wrzucamy pora i smażymy,dodajemy pozostałe warzywa. Warzywa smażymy do miękkości cały czas mieszając. Do miękkich warzyw dodajemy do smaku przecier pomidorowy,paprykę słodką,sól i pieprz.Całość jeszcze chwilę przesmażamy. Oczyszczone i osuszone filety mintaja oprószamy solą i pieprzem.Następnie panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju do miękkości i zrumienienia panierki. Na talerze nakładamy porcje warzyw,rybę i znów warzywa.Podajemy od razu gorące.
Smaczna ryba po grecku
Przygotowane ,pokrojone warzywa do smażenia.