Sposób przygotowania:
Imieninowy tort miętowo-cytrynowy
Biszkopt: Białka odzielamy od żółtek. Ubijamy białka na sztywna pianę, nie przerywając ubijania dodajemy cukier po łyżce aż uzyskamy lśniącą sztywną pianę. Do piany ciągle miksując dodajemy po jednym żółtku. Mąki mieszamy ze soba i przesiewamy przez sitko. Dodajemy do jajek i mieszamy łyżką. Masę wlewamy do tortownicy o średnicy 23 cm i pieczemy w temperaturze około 170 stopni do suchego patyczka (około 30-40 minut – ja piekłam 30 minut)Krem: 1 szkl mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko wymieszać ze skórką z cytryny,dodać jajka i mąki.Wszystko dokładnie wymieszać tak aby nie było grudek i dodać do gotującego się mleka z cukrem.Szybko mieszając gotować na małym ogniu aż uzyskamy gęsty budyń. Przykryć budyń folią spożywczą tak by się do niego przykleiła( nie powstanie wtedy kożuch) Odstawić do wystygnięcia. Do wystudzonego budyniu powolutku dodajemy sok z cytryny miksując ciągle na najwyższych obrotach.Masło ucieramy na puszysty biały krem. Ciągle miksując dodajemy po łyżce cytrynowego budyniu, po każdym dodaniu dokładnie miksujemy. Masę schładzamy w lodówce około 1 godzinę. Wystudzony biszkopt przekrajamy na 3 lub 4 blaty(u mnie 4 ale jeden cieniutki bardzo). Każdy blat nasączamy wódką wymieszaną z wodą. Układamy waestwy biszkopt+krem itd. Dekorujemy.Odstawiamy do lodówki do schłodzenia.