Sposób przygotowania:
Imprezowe ślimaczki hawajskie
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i zagniatamy z masłem na „mokry piasek”. Następnie dodajemy mleko i zagniatamy ciasto. Gdy będzie już sprężyste przekładamy je na posypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na prostokątny placek o grubości około 5mm. Ciasto smarujemy ketchupem. Wazne, aby pozostawić wolne 2cm dłuższego brzegu (w tym miejscu będziemy sklejać roladę). Na ketchupie rozkładamy równomiernie szynkę i ananas pokrojone w drobną kostkę oraz starty żółty ser. Ciasto zwijamy w roladę - wolny brzeg pozostawiamy na zewnatrz. Za pomocą ostrego noża odkrawamy około 1cm kawałki. Ślimaczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia z pozostawieniem odstępów, ponieważ urosna podczas pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180st (termoobieg).