kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Tartaletki porowo-cebulowe

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Małe, niezobowiązujące tarteletki są świetną propozycją na przekąskę, przystawkę czy przyjęcia karnawałowe, urodzinowe czy sylwestrowe. Polecam!

Tartaletki porowo-cebulowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tartaletki porowo-cebulowe

Ciasto (na 12sztuk):

Nadzienie:

Sposób przygotowania:

Tartaletki porowo-cebulowe
Ciasto:

Mąki i sól wsypujemy do miski. Dodajemy masło pokrojone w kostkę. Ugniatamy do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy wodę i ugniatamy aż powstanie jednolita kula. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 30 minut do lodówki.

Ciasto rozwałkowujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Ciastem wykładamy natłuszczone foremki do tarteletek i odcinamy nadmiar z boków i gęsto nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane ciasto podpiekamy w 180 stopniach C przez 15 minut.

Nadzienie:

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i szklimy na nim drobno posiekaną cebulkę i por. Doprawiamy solą. Cebulowo-porowe nadzienie nakładamy na podpieczone ciasto. Jajka, śmietankę, sól, przeciśnięty ząbek czosnku mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i wlewamy na farsz.

Zapiekamy jeszcze przez około 10-5 minut w 180 stopniach c aż masa jajeczno-śmietanowa się zetnie. Posypujemy płatkami papryki i dekorujemy natka pietruszki. 
Tartaletki porowo-cebulowe
Ciasto: Mąki i sól wsypujemy do miski. Dodajemy masło pokrojone w kostkę. Ugniatamy do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy wodę i ugniatamy aż powstanie jednolita kula.
Tartaletki porowo-cebulowe
Jajka, śmietankę, sól, przeciśnięty ząbek czosnku mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i wlewamy na farsz.
Tartaletki porowo-cebulowe
Nadzienie: na patelni rozgrzewamy masło klarowane i szklimy na nim drobno posiekaną cebulkę i por. Doprawiamy solą.
Tartaletki porowo-cebulowe
Zapiekamy jeszcze przez około 10-5 minut w 180 stopniach c aż masa jajeczno-śmietanowa się zetnie. Posypujemy płatkami papryki i dekorujemy natka pietruszki.

Tagi:

tarta cebula